P3 Musikdokumentär om John Lennon

Bild: Sveriges Radio

Idag släpptes den – dokumentären om John Lennon som jag arbetat med i fyra månaders tid under min praktik våren 2022 hos Tredje Statsmakten Media AB. Jag har under dessa månader läst flera böcker, lyssnat på timtals av intervjuer, tittat på filmer och plöjt Youtube för att skapa mig en bild av vem han egentligen var.

För mig blev det en tid av en enorm inspiration. Att helt få ägna mig åt att lära känna John och att få ta del av hans livsöden, har berikat mitt eget liv. Han symboliserar för mig, hur livet är en utvecklingsresa och att det är upp till en själv att hantera det som sker. I bästa fall med stöd av andra människor, men det är ändå upp till en själv att göra jobbet.

Precis som fanet Michelle Ryberg säger i dokumentären, så betraktar även jag John som en vän och en förebild som jag kommer att ha med mig under resten av livet. Tänk att en människa som föddes för snart 82 år sedan och dog för snart 42 år sedan, kan vara en inspirationskälla för människor än idag – är inte det fantastiskt?!

Anledningen till det tror jag var hans ärlighet och öppenhet. Han hade inget filter och lät världen få ta del av hans livsresa, på både gott och ont. Från rebelliskhet, frustration och ilska till mod, sårbarhet, och därefter glädje och harmoni.

Han fick dessutom hantera en hel världs förväntningar och åsikter om honom. De flesta av oss ”vanliga” människor, behöver bara hantera förväntningarna och åsikterna från de som är närmast oss – vilket kan vara svårt nog. Jag kan bara föreställa mig den enorma pressen.

I den här dokumentären skildras endast fragment av Johns liv för att få plats i en timmes program. Jag anser dock, att hans liv innehöll så oerhört mycket mer som är intressant att titta på. För världen idag vet fortfarande mycket om magin som uppstod mellan John Lennon och Paul McCartney, och vilken musikskatt den ledde till i The Beatles. Men magin som uppstod mellan John och Yoko Ono – samt vad den ledde till, är också en historia som förtjänar att bli känd för världen.

%d bloggare gillar detta: