Allt du behöver finns inom dig

Foto: Oscar Knutsson

Vi lever i en tid av ett enormt informationsflöde. Via våra smartphones, surfplattor, datorer och tv-apparater mottar våra hjärnor ständigt information som ska bearbetas. I princip all vår vakna tid spenderar vi antingen tillsammans med andra, eller tittandes på en skärm.

Det kan också vara när vi känner oss ledsna, oroliga eller nedstämda. Att vi då antingen söker svar av andra, eller att vi försöker få bort tankarna genom olika former av distraktioner.

Om du tänker efter, när hade du en stund bara för dig själv? MED dig själv? Utan några distraktioner – ingen musik, podcast, serie/film eller sociala medier i öronen eller framför ögonen?

Ju mer information, desto mer stress och oro

Konsekvenserna av att vara ständigt mottaglig för omgivande information, skapar inte bara ett stresspåslag utan gör också att du får mindre och mindre kontakt med dig själv. Med vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig i livet. Även kontakten med det som finns runt omkring dig ”IRL” – i den riktiga världen, blir allt mindre. Du upplever världen genom skärmen och genom din uppmärksamhet gentemot andra där.

Min upplevelse är att vi befinner oss i ett omedvetet race, där vi alla tävlar mot och med varandra. Samtidigt som vi jämför oss med varandra och ”vill ha det där som alla andra verkar ha”, gör ständiga nyhetsnotiser oss ängsliga och vi upplever världen som ond och farlig.

Vi tittar hela tiden utanför oss själva för att se verkligheten. Istället för att lyssna inåt lyssnar vi på andra, för vi tror inte att vi själva kan eller vet.

Världen och du själv behöver glädje, energi och inspiration

Men världen behöver inte ängsliga, stressade och osäkra människor. Lika lite som det är bra för en människa att leva så, lika lite är det bra för ett samhälle. Världen behöver glada och harmoniska människor, som känner en trygghet i sig själva och som vet vad som är viktigt för dem, på riktigt. Som är fulla av inspiration och ser möjligheter istället för hinder. Som ser det goda i världen – för det finns faktiskt!

Och du vet själv bäst. Tro det eller ej, men inom dig har du all kunskap som du behöver. Om vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig i livet, men också vad du behöver i stunder av stress eller oro.

Tänk dig att du befinner dig på ett stormande hav. Den lilla båten du sitter i, kastas hit och dit mellan höga vågor i ett öronbedövande ljud. Det är skrämmande och du är helt utmattad av att försöka hålla dig ovanför vattenytan. Men om du istället för att vara kvar på båten, får en möjlighet att tryggt dyka ner under vattnet, blir allt med ens lugnt och stilla. Kaos, turbulens och öronbedövande dån förbyts till tystnad.

Du tar dig så pass långt ner i det svala och behagliga vattnet, att när du tittar uppåt ser du ljuset långt ovanför dig vid den stormande vattenytan. Du knäpper händerna bakom huvudet, blundar och liksom lägger dig tillrätta där nere, för att vänta ut stormen.

Världen är inte bara ond

Havet och båten är, som du kanske förstår en symbol för världen du lever i. Ofta upplevs den som kaotisk och skrämmande. Men då är det viktigt att komma ihåg att det är din upplevelse av världen som ter sig så. Ditt sinne har blivit överbelastat med information av ett visst slag, som orsakar stress och oro. Men det finns också annat i världen – sådant som är gott och vackert. Det pågår hela tiden, men det är svårt att få tillgång till och faktiskt se det.

Det är då du dyker ner under vattenytan. Först och främst för att lugna ditt sinne. För att få uppleva ro och stillhet, istället för det kaos som pågår ovanför. När lugnet infinner sig, börjar du kanske se bilder av det som du vill se när stormen är över. Sådant som värmer ditt hjärta och som ger dig glädje och energi. Sådant som också finns i världen, men som du lätt förlorar fokus på. Eller så kanske en tanke plötsligt slår dig, vars innebörd blir väldigt klar och tydlig. Något som du inte alls tänkt på förut.

Kraften i nuet – och av att andas

Det som sker under den symboliska vattenytan, är vad som sker när du ger tid till dig själv, utan några distraktioner. När du bara ”medvetet är” – här och nu. Kanske hemma i sängen eller kanske ute i naturen någonstans. Du fokuserar på din andning och känner hur det känns i kroppen att bara vara här – just nu i den här stunden. Tankarna som ständigt kommer och vill ha din uppmärksamhet, viftar du iväg och fortsätter fokusera på din andning.

Efter ett tag, när du har fått vara i den här stunden och när stormen har lagt sig, kan du börja simma uppåt igen. Du har hämtat kraft från ditt inre, som kommer att hjälpa dig i den fortsatta upplevelsen av din värld. Du har fått tag på något som står i kontrast till din ibland kaotiska tillvaro. Något som får dig att inse, att det finns något mer. En outsinlig källa till kunskap, kraft och inspiration, som du sen kan ta med dig tillbaka till världen, att få ta del och njuta av.

Värdet av stillhet och att vända sig inåt är något som betonas och uppmärksammas i alla religioner och har gjort så sedan urminnes tider. Det har inte bara att göra med buddhism eller meditation eller olika böneritualer. Det har att göra med att vi är människor.

Björn ”Natthiko” Lindeblad, ur boken ”Jag kan ha fel – och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”.

%d bloggare gillar detta: