Ett liv utan klagan – är det möjligt?

Har du någonsin tänkt på hur mycket du klagar, kritiserar eller skvallrar när du pratar med andra människor? På hur mycket av det som kommer ut ur din mun, faktiskt ger negativa ringar på vattnet i din omgivning? Det kan handla om alltifrån vädret, grannar, släkt, samhället, egna krämpor, jobbet – you name it!

Det har jag.

Jag kom i kontakt med temat för ovanstående bok under en utbildning jag gick för cirka tio år sedan. Under utbildningen hörde jag för första gången att det tar 21 dagar för hjärnan att bryta en vana. Oavsett om du exempelvis vill bli hälsosammare, våga säga nej eller vill tänka mer positivt. Det handlar om att ”om-formatera sin mentala hårddisk” kan man säga. En av utbildningsledarna berättade om sin egen resa mot att bli klagofri, vilken fascinerade mig. Den hade nämligen tagit flera månader – mer än ett halvår! Det kan ju inte stämma, tänkte jag. Hur svårt kan det vara? Men hon var ju inte ensam om det, vilket jag snart skulle komma att inse.

Jag började då söka på det här begreppet och hittade mycket information online. Idén om ”A Complaint Free World” kommer från pastor Will Bowen i USA, som under en predikan 2006 sa till sin församling att han ville göra världen till en klagofri zon. För enligt honom är de flesta människor överens om en sak:

 1. Det klagas för mycket här i världen
 2. Världen ser inte ut så som vi skulle vilja ha den

Klaga: Att ge uttryck för sorg, bedrövelse, smärta eller missnöje.

Han ville börja med församlingen och delade ut lila armband till dem, tillsammans med en uppmaning: ”Varje gång du kommer på dig själv med att klaga, ta av dig armbandet och flytta det till andra handleden”. När man lyckats ha kvar armbandet på samma arm under 21 dagar, har man brutit vanan av att klaga.

Bättre hälsa, bättre relationer och mer glädje

Idén har spridits till miljontals människor över världen som har antagit utmaningen. Berättelserna om hur detta förändrat människors liv fascinerade mig än mer! Mindre smärta, bättre hälsa, bättre relationer, bättre arbete, mer harmoni och glädje i livet. Det lät ju helt fantastiskt! Av att sluta klaga – vad har jag att förlora?! Jag tänkte då att jag skulle göra det, men först kanske ”mjukstarta” lite. Att börja uppmärksamma mina egna tankar och det jag säger. Att bli mer medveten.

Jaha, men det visade sig ju vara så svårt att jag till slut ledsnade. Jag läste också att genomsnittstiden för att blir klagofri var någonstans mellan fyra till sex månader(!). Med tiden ”glömde” jag väl också bort mer och mer av det som jag läst, som varit så otroligt inspirerande och positivt. Det var så mycket enklare att fortsätta göra som jag brukade göra – att klaga över saker och ting…

Mina tankar skapar mitt liv

Att fortsätta med något som jag vet är dåligt, bara för att det är enklare för mig, visar ju hur svårt det är att faktiskt bryta en vana. Att medvetet tänka om, istället för att på automatik bara ”köra på”. Även fast jag också vet att jag har mycket att vinna på att tänka om.

Det verkade som att jag inte skulle komma undan den här utmaningen, för den återkom till mig på olika sätt. Saker jag antingen hörde eller läste i andra böcker påminde mig om den här idén. Tanken om att sluta klaga var tilltalande, även fast jag visste att det var svårt. Så jag bestämde mig för att köpa boken på ovan bild. Nu jäklar tänkte jag, nu ska jag bli klagofri!

Så jag började läsa och fastnade direkt för den underhållande och lättsamma tonen i boken, samtidigt som budskapet kändes så stort och djupgående.

Vi skapar våra egna liv i varje ögonblick med de tankar som vi ägnar mest uppmärksamhet. Eftersom vi alla är den del av den här världen, påverkar vi också vårt kollektiva medvetande. Många börjar idag förstå att våra liv, vårt samhälle, vår politiska situation, vår hälsa och faktiskt också det allmänna tillståndet i världen är en manifestation av de tankar vi tänker och de handlingar som dessa tankar leder till.

Den här idén är inte ny på något sätt. Enligt Bowen har framstående filosofer och lärare berättat om det här i tusentals år. Detta var inte heller nytt för mig, jag har vetat det sen länge:

Change your thoughts and you´ll change the world

PlentifulEarth.com

Men som sagt, att förändra en vana är något av det svåraste man kan göra. Vilket sannerligen blev tydligt för mig, när jag återigen bestämde mig för att sluta klaga – dock utan armband till att börja med. Jag blev återigen mer medveten om hur mycket både jag själv och andra jag pratade med klagade. Jag höll ut längre än tidigare och stoppade mig själv vid flera tillfällen när jag var på väg att säga något negativt, skvallra eller kritisera någon eller liknande. Men fortfarande, inget armband… Snart var jag tillbaka igen, dock med ännu lite mer medvetenhet om klagomålen från både min egen och andras mun. Men ingen riktig förändring.

Suck!

Vilja – och uthållighet

Det började sen komma en insikt till mig, lite smått. Jag som skyllt på hur svårt det är att förändra en vana och liksom gömt mig bakom det. Visst, det är viktigt att förstå att det är en ansträngning. Men vad det egentligen handlar om, är ju om jag verkligen vill det eller inte. Vilket jag nu börjar inse att jag faktiskt inte har velat, riktigt. I boken kan man läsa om alla anledningar vi har för att vilja klaga eller kritisera. Bland annat för att få sympatier eller uppmärksamhet, eller för att vi vill känna oss mycket bättre än och/eller framstå ”i bättre dager” än andra.

Så, det handlar alltså om att:

När jag inser att det jag vinner när jag slutar klaga, är mer värt än det jag ”vinner” när jag klagar (alltså andras uppmärksamhet, bekräftelse eller att jag känner mig lite bättre än någon annan), då kommer jag att vilja göra förändringen. När jag dessutom inser att jag behöver vara uthållig eftersom vinningen kommer på lite längre sikt, än den omedelbara tillfredsställelsen i att få någons medhåll eller sympati, så är jag nog nästan där.

Dags för den verkliga förändringen

Så när jag i helgen närvarade på en workshop ”Ikigaikompassen”, som livscoachen och min goda vän Malin Bjerkestig höll i, var det som att jag ännu en gång fick chansen att faktiskt göra detta, på riktigt! Bland flertalet spännande uppgifter skulle vi sätta upp olika tre-månaders mål, varav ett var inom ”god hälsa”. Det tog inte lång stund innan den här utmaningen började cirkulera i mitt huvud. Det var som att nu, nu skriver jag ner detta på papper som ett mål som jag har tre månader på mig att göra. I bästa fall! Kanske tar det längre tid, men då är jag i alla fall på väg – på riktigt!

Så från och med imorgon, den första februari 2023 börjar jag (ännu en gång!) min väg mot att bli klagofri. Den här gången med armbandet på!

Wish me luck!

Bild: Pinterest

Lever du livet, på riktigt?

Foto: Oscar Knutsson

En gång i tiden föddes du helt fri
In i en värld full av under och magi

En värld som har formats under miljarder av år
En tid så svår att greppa, att sinnet knappt förstår

Livet utvecklades här i perfekt symbios
Där allt hänger samman – universums plan gick i lås

En värld så vacker med allt du kan önska
Ett paradis på jorden, fullt av färger och av grönska

Du är en del av detta liv och denna plan
Det är fantastiskt och du är unik, det finns ingen likadan

Att du finns i den här världen är allt som behövs
När du lever fritt i nuet och av naturen berörs

Men någonstans har du letts på villospår
När samhällets maskineri fått styra vägen som du går

För du behövs som en kugge i det stora ekorrhjulet
Att söka det fasta och trygga, är allt som blir erbjudet

Du föddes fri men lär dig att följa alla andra
Och när hjärtat säger annat får du höra:
– Tyvärr, det här är vägen vi alla får vandra.

Du lär dig att tro att ditt värde beror på vad du presterar
Och att lyckan går att finna, bara du kämpar på och levererar

De får dig att tänka istället för att känna
Det rationella ska styra, för känslor kan bränna

Det mekaniska och konstgjorda är numera verkligheten du lever i
Den levande världen försvinner alltmer, medan du passerar förbi

Den värld som faktiskt har allt du behöver
Natur, stillhet och harmoni så hjärtat glöder

Dessutom är rädslan alltid närvarande runtomkring
Ständiga hot och faror som cirkulerar, du vågar snart inte göra någonting

Men kom ihåg att valet alltid är ditt
Att du faktiskt fortfarande kan välja helt fritt

Låt hjärtat och lusten få styra dig till att göra gott
För både dig själv och för alltet – stort som smått

Välj att se ljuset och godheten som finns
För det är så du hittar meningen och minns:

Att du är menad att få vara lycklig och fri
Och att bidra till världens under och magi

Bild: Pinterest

Peace starts with me

Bild: Pixabay

”Varför går det inte som jag vill?”
”Jag ville inte att det här skulle hända!”.
”Varför pågår det så mycket elände i världen?”.
”Det här är så typiskt min otur!”.
”Vad håller folk på med egentligen?”.
”Varför sa den personen så till mig?”

Så många frågor. Så många tankar och åsikter. Ofta om saker som ligger utanför vår kontroll och som vi inte kan påverka. Så ofta som vi känner frustrationen bara växa och växa. Över oönskade situationer, saker som händer, eller sådant som andra människor gör. Så mycket energi som går åt till ingen nytta. Bara till vår egen onytta faktiskt (och även för människorna runtomkring oss).

Jag har själv levt såhär och gör det till viss del fortfarande. Tagit många saker personligt och ifrågasatt hur människor kan bete sig på sätt som jag ogillar. Samt har jag ofta ifrågasatt varför jag fått uppleva så mycket motgångar eller svåra situationer. Eller varför världen ser ut som den gör, med krig/konflikter och alla möjliga slags hot mot vår miljö.

Människors lidande

Det visar sig, att det jag (och du och alla andra) upplever som ledsamt och frustrerande i livet, kan beskrivas som lidanden. Och eftersom ”inget är nytt under solen”, har människor under tusentals år upplevt detsamma.

Upplysta mästare eller andra andliga lärare har i alla tider betonat livets förgänglighet – att ingenting är bestående. Att våra liv garanterat kommer att innebära förluster av människor, situationer eller saker. ”This too shall pass”; ”Även detta är övergående”. Men också, det blir inte alltid som vi vill eftersom oönskade händelser är oundvikliga.

Vi vet det egentligen allihopa, men vi vill oftast inte kännas vid att det är så. Vi blundar för det och när något oönskat sen händer misströstar, bedrövas eller chockeras vi av det inträffade – vi lider. Men det många av oss inte inser är att det egentligen inte är situationen i sig som gör att vi lider – det är vår egen uppfattning om den.

Lidande – eller utveckling

För allt som händer i våra liv är egentligen neutralt. Det är olika slags händelser. Men det är vi själva som väljer hur vi ser på det som händer. Vi värderar det alltid, oftast som antingen bra eller dåligt. Alternativt som rättvist eller orättvist.

När vi hamnar i en situation vi inte vill vara i eller när något händer som vi inte önskar, kan vi fråga oss själva:

 • Kan jag påverka situationen själv på något sätt?
  Exempelvis att lämna en relation jag inte blir bra behandlad i. Sluta på en arbetsplats som jag inte trivs på. Börja ta initiativ till att göra saker, eller ta kontakt med andra människor om jag känner mig ensam. Ta bättre hand om min hälsa om jag lever osunt och därav mår dåligt. Engagera mig och ta aktiv ställning för frågor som jag brinner för i samhället.

Om inte:

 • Situationen ligger utanför min kontroll.
  Exempelvis inställda/försenade tåg, ”dåligt väder”, jag fick inte jobbet jag ville ha, ”idioter” i trafiken, ”idioter” på jobbet, korrupta makthavare, djurplågeri, oljeutsläpp i haven, hjärtesorg, ofrivillig barnlöshet eller bortgång av anhörig etcetera, etcetera. Listan kan göras hur lång som helst…

När oönskade situationer uppstår som vi faktiskt inte kan göra något åt, har vi två val. Antingen väljer vi att acceptera det som händer. Eller så gör vi motstånd.

När vi accepterar det som händer utan att värdera det, händer det något. När vi stannar upp och bara observerar, infaller sig ett lugn. Ett lugn som ger plats för en utveckling av oss själva och av vår förståelse för livet. Vi konstaterar: ”Det är som det är”. Helt enkelt. Även fast det definitivt inte är enkelt. Snarare kanske det svåraste vi någonsin kan lära oss att göra.

Finns det något för oss att lära av situationen – antingen om oss själva eller om andra? Något som vi kanske kan använda för att göra oss själva och världen lite bättre. På så sätt väljer vi också att leva mer medvetet.

När vi tvärtom gör motstånd mot situationen – vi vill inte ha den och blir arga och frustrerade – då fastnar vi i de negativa känslorna. Vi är omedvetna ”offer” för omständigheter och undrar varför saker inte går vår väg. Varför universum eller livet vill oss illa.

Men med detta tankesätt, kan ingen utveckling ske.

En förgiftning av oss själva och vår värld

Samtidigt förgiftar vi våra kroppar och sinnen med negativa tankar och känslor, och även vår omgivning. För, förutom de uppenbara effekterna av ilska och hat i världen (såsom krig och konflikter) så kan man se att även vi som individer skadar oss själva med dessa känslor. Forskning visar att ofta frekventa och långvariga tillstånd av ilska och negativitet försvagar immunförsvaret samt ökar risken för hjärt-/kärlsjukdomar. Även för stroke.

Det finns ett talesätt som säger: ”Att känna ilska mot någon, är som att själv ta gift och förvänta sig att den andre blir sjuk”. Det är som att vi tänker att vi straffar den andre med att tycka illa om denne, fastän dem vi egentligen straffar är oss själva…

På min egen utvecklingsresa genom livet, är de här insikterna av väldigt stor betydelse. För jag förstår nu att jag själv har tagit på mig mycket lidande och att jag faktiskt har valt att göra det. Men jag såg aldrig att jag hade något annat val, för hur kan jag välja att blunda för de hemskheter och orättvisor som händer i världen? Eller att inte reagera på hur dåligt eller oansvarigt vissa människor beter sig. Det är ju både egoistiskt och ansvarslöst, tyckte jag.

Såsom inuti, såsom utanpå

Idag förstår jag att när jag själv väljer att lida; att må dåligt och att sprida negativa tankar och känslor omkring mig, bidrar jag inte bara till mitt eget utan också till världens lidande. Men när jag istället accepterar det som händer – utan att göra motstånd – så bidrar jag både till min egen och till världens utveckling. Jag väljer då att agera på ett medvetet sätt, som gör mig både lugnare och förståndigare. Istället för att reagera, omedvetet och utan förstånd.

”Fred börjar med mig”

En människa jag mötte i ett arbetssammanhang för över 20 år sedan, sa något som jag uppfattade som väldigt klokt och insiktsfullt och som jag har burit med mig sedan dess. Han var läkare och pratade med en person som uppfattade sig själv vara ett offer för olika slags omständigheter i livet. Personen uttryckte hur vissa personer alltid visste vad de skulle säga och göra för att få honom arg och ur balans – att ”de visste precis vilka knappar de skulle trycka på”. Läkaren svarade honom då: ”Men vems är knapparna som dom trycker på…?”.

Det jag kan påverka och ta ansvar för är mina tankar, känslor och beteenden. Här och nu, just i den här stunden. När jag prioriterar att ta hand om mig själv och ser till att jag mår bra, samt stannar upp och reflekterar och inser att jag alltid har ett val – oavsett vad som händer mig – kan jag välja att sprida kärlek och positiv energi runtomkring mig. Vilket i sin tur ger ringar på vattnet som kan påverka andra positivt. Som sen kan skickas vidare. Och så vidare.

Numera förstår jag att det är jag tar mitt ansvar i den här världen. Inte genom att (omedvetet) bidra till eller försöka axla mina egna och världens alla plågor.

Du är enastående

Foto: Oscar Knutsson

Livet är inte enkelt, det har du redan förstått. Trots din ungdom är det så mycket som du har genomgått. 
Pressen på oss alla är enorm, men ungdomar verkar sannerligen sträva efter att vara i samma form.
Kompisar, skolan, intressen och kläder – man ska ha och göra som de andra, i alla väder.

Du har sett det här ända sen du var liten, men då kunde du ännu stå emot den eländiga skiten.
Men med åren blev det allt svårare att göra. Att inte passa in, ger känslan av att ingenstans höra.
Du började tvivla på dig själv och hittade en massa fel. Du trodde att det bara var genom de andra du kunde bli hel.

Men samtidigt så fanns där en innerlig kraft, inne i ditt hjärta som du ju alltid haft.
Till den fejkade världen sa du tack och hej då. Att ständigt synas, uppdatera och tävla om likes – du ville ju inte leva så.
Du insåg att för dig är det relationerna “IRL” som är viktigast. Människorna som finns där på riktigt (de andra får stå sitt kast).

Så efter ångest, tvivel och mången tår, kom du ut på andra sidan med läkta sår.
Du har förstått och accepterat vad som är viktigt för dig. Vem du är, vad du vill och att det är bra att stå på sig.
Du vet nu att du är och kommer att bli älskad för att du är du. Och att gå din egen väg är det som är viktigast, eller hur?

För det är faktiskt enbart du som känner och vet, vad det är som ditt hjärta bankar för med en ökad hastighet.
Kom ihåg att det är det viktigaste att lyssna till. Även när andra säger annat – och utgår från vad dom helst vill.

Du är en sån ofantligt klok och modig tjej, och som din mamma är jag så otroligt stolt över dig!
Din förmåga att vara ärlig både mot dig själv och andra, visar att det är vägen vi alla borde vandra.
Du kommer att klara allt som du tar dig för i livet. När du bara fortsätter att lyssna inåt och vågar ta klivet!

”Jag kommer sakna dig”

Orden kommer från min pappa som ligger svårt sjuk i sjukhussängen. Genom mina tårfyllda ögon ser jag en tår rinna nerför hans kind. Medan jag försiktigt torkar den, tittar jag in i hans bruna fina ögon och säger:
– Du kommer alltid att vara med mig pappa. Jag lägger mig på hans bröst och kramar om honom medan jag gråtandes fortsätter:
– Jag kommer att sakna dig också. Men jag vet att du kommer att finnas med mig. Jag vet det.
– Det är bra Karin, det är bra, viskar han medan han lägger armarna om mig.

Jag kommer för alltid att bära med mig den stunden. En stund av total närvaro och sanning. Två dagar senare somnar han in.

Älskade pappa. Min starka och samtidigt väldigt sårbara och sköra pappa. Trots din ibland hårda fasad, vet jag ju att ditt hjärta var av guld. För oavsett vilken situation som uppstått, så har du ALLTID ställt upp för mig och för alla dina nära och kära. Och när människor, djur eller natur farit illa, har din omtanke visat sig i både handlingar och medkänsla. Du har ju alltid haft nära till tårar – både av glädje och sorg – men kanske än mer sedan du blivit lite till åren.

Jag tror att jag i en annan tid och dimension, valde dig till att bli min pappa i det här livet. Inte bara för att du alltid skulle visa mig ovillkorlig och innerlig kärlek. Utan också för att jag skulle lära mig att förstå, att vi alla gör våra egna livsval utifrån de erfarenheter livet ger oss. Jag vet att du inte alltid har haft det så lätt pappa, och att man ibland faktiskt inte orkar ta tag i det jobbiga. Men jag vill att du ska veta att jag har sett din smärta, även om du har gjort allt du har kunnat för att dölja den.

Jag är ledsen för att jag inte alltid riktigt förstått eller accepterat dina val. För gudarna ska veta att vi har haft våra duster, du och jag. Men lika snabbt som vi har brusat upp, har vi försonats och slutit fred. Ofta i tårar och med en försäkran om att vi ju älskar varandra och bara vill varandra väl. Men idag förstår jag att du alltid har gjort det bästa som du har kunnat, och mer kan jag inte begära.

Din och min relation har varit en av de ärligaste jag har haft. Även om det ibland har varit jobbigt, är jag väldigt tacksam eftersom det har fått mig att inse, att det är så jag vill att alla mina relationer ska vara. Jag har alltid känt mig trygg med att få vara den jag verkligen är tillsammans med dig.

Men tänk att det skulle bli så här pappa. Ett nytt äventyr väntar ju precis runt hörnet för mig och min familj – och du skulle ju vara med på det! Det var min plan! Men du hade uppenbarligen egna äventyrsplaner på gång. Du kände att det var dags nu, att lämna det här jordelivet för att bege dig iväg med din älskade Lena, som väntat på dig. Och det var väl givet att det skulle bli på er 29-åriga bröllopsdag, så att ni verkligen fick något att fira!

Men du är ju aldrig längre bort än att när jag tänker på dig, så vet jag att du finns hos mig. Och när jag behöver din hjälp, vet jag att du kommer se till att jag får den. Så, min kära kära pappa. Vi får låta oss tröstas av vetskapen om att vi är för evigt sammanlänkade genom vår kärlek till varandra. Jag vet det, för jag känner det redan. Och jag vet att du gör det också.

Du får det som du fokuserar på

Foto: Oscar Knutsson

Känns det ibland som att det är ”du mot världen”? Som att det händer saker i ditt liv som du inte önskat och att du har svårt att förstå varför? Och när det väl händer, blir det som att du hamnar i en negativ spiral och den ena negativa händelsen efter den andra inträffar. Det finns liksom inget slut på eländet.

Då är du inte ensam. De allra flesta har befunnit sig här någon gång. Vad som då är viktigt och faktiskt väldigt intressant att förstå, är en universell princip som handlar om energier och förklaras med hjälp av kvantfysik.

Allt är energi

Allt på jorden är energi och har olika frekvensnivåer. Alla fysiska ting består av atomer som är i ständig rörelse och som på så sätt skapar energi. Men vi människor, som är fysiska varelser kan faktiskt påverka vår energinivå. Det förstår vi eftersom vi kan prata om att vi antingen känner oss höga eller låga på energi. När vi möter människor, så märker vi också om det är en person med hög eller låg energi utifrån hur personen pratar och agerar.

Men vad är det då som skapar dessa olika energinivåer? Jo, hur vi mår och känner oss. En människa som är frisk, glad och positiv har ett större energifält runt sig och därmed en högre frekvensnivå, medan den som är sjuk, ledsen eller deprimerad har ett litet energifält och en lägre frekvensnivå.

Det som är viktigt att förstå då, är att det är dina egna tankar och känslor som påverkar energinivån. För det är ju hur du tänker och känner, som påverkar hur du mår. Och det du känner inom dig – det utstrålar du till omvärlden!

Det som är lika dras till varandra

Den här universella principen om energier, kallas för ”Lagen om Attraktion”. Den säger att ”det som är lika dras till vartannat”. Genom dina tankar och känslor, är du en levande magnet. Den här magnetiska kraften sträcker sig nämligen ut i universum och attraherar andra tankar som liknar dina, och för dem till dig. Men viktigt att förstå här, är att det inte är enbart tanken i sig som påverkar, utan också vilken känsla som är kopplad till den.

Hastigheten på attraktionen beror på hur intensiv känslan är för det du tänker och fokuserar på. Ju mer känsla du kopplar till en tanke, desto snabbare kommer du att attrahera människor och situationer i ditt liv, som är i samförstånd med den tanken.

Alltså, oavsett vad du tänker på kopplat till en stark känsla, så bjuder du in det i ditt liv. Du får det som du fokuserar på, oavsett om du vill ha det eller inte. Att klaga och känna negativa känslor över olika saker, gör alltså att du bara får mer och mer av det du klagar över, i ditt liv.

Framgångsfaktorer

Så, när du nu vet att du attraherar allt som händer i ditt liv med dina tankar och känslor, är det viktigt att du börjar använda den kunskapen så att den hjälper dig istället för stjälper dig. Om vi tittar på människor som uppnått framgångar i sina liv, kan man se att de bland annat:

tycker om, bryr sig om och vill det bästa för sig själva

har en optimistisk tilltro till livet, till sig själva, till andra och till sina egna möjligheter att lyckas

drivs av lust och glädje

sätter mål att uppnå i livet och fokuserar intensivt på dessa mål

upplever att de har kontrollen över och styr sina egna liv – känner ett ansvar

Vissa av dessa människor känner till ”Lagen om attraktion” och har medvetet använt sig av den för att komma dit de vill, men de flesta har omedvetet använt sig av den. Utifrån självkärlek och en strävan efter utveckling och mening har det skett av sig själv.

Ta kontrollen och släpp ”offerkoftan”

För att återgå till inläggets inledning, så känns det ibland som att vi befinner oss i en nedåtgående och negativ spiral. Utmanade saker händer i livet och vi känner oss ledsna och förvirrade – varför händer detta mig? Många fastnar då i motsatta tankar, jämfört med de som når framgångar:

 • Har en offer-mentalitet
 • Tycker inte om, bryr sig inte om eller vill inte det bästa för sig själva
 • Drivs av rädslor (misslyckas, bortstötning, kritik, misstyckande etcetera)
 • Upplever att deras liv kontrolleras av annat/andra
 • Har negativa uppfattningar om både sig själva och världen

Självklart är det naturligt att hamna i lägen där det är lätt att tycka lite synd om sig själv, men desto viktigare att ”ta sig upp därifrån” – fortare än kvickt! För ju längre du befinner dig där, desto mer av det du inte vill ha får du. Du kan inte alltid välja vad som händer i ditt liv, men du kan alltid välja hur du ska hantera det. Hur du ska tänka och känna kring det. Vad finns det för lärdomar? På vilket sätt har du själv bidragit till att hamna i den här situationen?

”Ingenting är viktigare än att jag mår bra!”

Nyckeln till allt detta ligger i att förstå, att när du själv kontinuerligt ser till att må bra – att du tänker och gör sådant som du mår bra av, så aktiverar du den positiva attraktionen. Negativa känslor är alltid en signal till dig att du ”fel-skapar” i ditt liv. Negativa tankar och känslor kan aldrig leda dig till det du vill ha. Kom ihåg, ”du får det du fokuserar på, oavsett om du vill ha det eller inte…”.

Eftersom du skapar allt med dina tankar, som i sin tur ger upphov till känslor, så kan du själv faktiskt välja vad du vill skapa. Det du vill ha, göra eller skapa ska alltid komma från positiva känslor! Säg högt till dig själv:

”Jag är attraheraren av min upplevelse. När jag söker eller tittar efter positiva aspekter och anstränger mig för att hitta tankar som får mig att må bra, befinner jag mig i ett tillstånd av positiv attraktion – och det jag vill ha kommer att komma fortare”.

Se för ditt inre exakt det du önskar och känn den positiva känslan som det ger dig – varje dag, varje dag. Lev dig in i den önskade verkligheten utifrån alla aspekter av ditt liv; kärlek, vänner, familj, hälsa, jobb, studier – ja allt som du önskar. Sen är det bara att invänta resultatet i din fysiska verklighet. Det kommer att gå snabbare än du anar…

Jag avslutar med ett citat från en människa som betraktas som ett geni, som jag tycker sammanfattar hela den här texten.

Bild: Pinterest

Allt du behöver finns inom dig

Foto: Oscar Knutsson

Vi lever i en tid av ett enormt informationsflöde. Via våra smartphones, surfplattor, datorer och tv-apparater mottar våra hjärnor ständigt information som ska bearbetas. I princip all vår vakna tid spenderar vi antingen tillsammans med andra, eller tittandes på en skärm.

Det kan också vara när vi känner oss ledsna, oroliga eller nedstämda. Att vi då antingen söker svar av andra, eller att vi försöker få bort tankarna genom olika former av distraktioner.

Om du tänker efter, när hade du en stund bara för dig själv? MED dig själv? Utan några distraktioner – ingen musik, podcast, serie/film eller sociala medier i öronen eller framför ögonen?

Ju mer information, desto mer stress och oro

Konsekvenserna av att vara ständigt mottaglig för omgivande information, skapar inte bara ett stresspåslag utan gör också att du får mindre och mindre kontakt med dig själv. Med vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig i livet. Även kontakten med det som finns runt omkring dig ”IRL” – i den riktiga världen, blir allt mindre. Du upplever världen genom skärmen och genom din uppmärksamhet gentemot andra där.

Min upplevelse är att vi befinner oss i ett omedvetet race, där vi alla tävlar mot och med varandra. Samtidigt som vi jämför oss med varandra och ”vill ha det där som alla andra verkar ha”, gör ständiga nyhetsnotiser oss ängsliga och vi upplever världen som ond och farlig.

Vi tittar hela tiden utanför oss själva för att se verkligheten. Istället för att lyssna inåt lyssnar vi på andra, för vi tror inte att vi själva kan eller vet.

Världen och du själv behöver glädje, energi och inspiration

Men världen behöver inte ängsliga, stressade och osäkra människor. Lika lite som det är bra för en människa att leva så, lika lite är det bra för ett samhälle. Världen behöver glada och harmoniska människor, som känner en trygghet i sig själva och som vet vad som är viktigt för dem, på riktigt. Som är fulla av inspiration och ser möjligheter istället för hinder. Som ser det goda i världen – för det finns faktiskt!

Och du vet själv bäst. Tro det eller ej, men inom dig har du all kunskap som du behöver. Om vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig i livet, men också vad du behöver i stunder av stress eller oro.

Tänk dig att du befinner dig på ett stormande hav. Den lilla båten du sitter i, kastas hit och dit mellan höga vågor i ett öronbedövande ljud. Det är skrämmande och du är helt utmattad av att försöka hålla dig ovanför vattenytan. Men om du istället för att vara kvar på båten, får en möjlighet att tryggt dyka ner under vattnet, blir allt med ens lugnt och stilla. Kaos, turbulens och öronbedövande dån förbyts till tystnad.

Du tar dig så pass långt ner i det svala och behagliga vattnet, att när du tittar uppåt ser du ljuset långt ovanför dig vid den stormande vattenytan. Du knäpper händerna bakom huvudet, blundar och liksom lägger dig tillrätta där nere, för att vänta ut stormen.

Världen är inte bara ond

Havet och båten är, som du kanske förstår en symbol för världen du lever i. Ofta upplevs den som kaotisk och skrämmande. Men då är det viktigt att komma ihåg att det är din upplevelse av världen som ter sig så. Ditt sinne har blivit överbelastat med information av ett visst slag, som orsakar stress och oro. Men det finns också annat i världen – sådant som är gott och vackert. Det pågår hela tiden, men det är svårt att få tillgång till och faktiskt se det.

Det är då du dyker ner under vattenytan. Först och främst för att lugna ditt sinne. För att få uppleva ro och stillhet, istället för det kaos som pågår ovanför. När lugnet infinner sig, börjar du kanske se bilder av det som du vill se när stormen är över. Sådant som värmer ditt hjärta och som ger dig glädje och energi. Sådant som också finns i världen, men som du lätt förlorar fokus på. Eller så kanske en tanke plötsligt slår dig, vars innebörd blir väldigt klar och tydlig. Något som du inte alls tänkt på förut.

Kraften i nuet – och av att andas

Det som sker under den symboliska vattenytan, är vad som sker när du ger tid till dig själv, utan några distraktioner. När du bara ”medvetet är” – här och nu. Kanske hemma i sängen eller kanske ute i naturen någonstans. Du fokuserar på din andning och känner hur det känns i kroppen att bara vara här – just nu i den här stunden. Tankarna som ständigt kommer och vill ha din uppmärksamhet, viftar du iväg och fortsätter fokusera på din andning.

Efter ett tag, när du har fått vara i den här stunden och när stormen har lagt sig, kan du börja simma uppåt igen. Du har hämtat kraft från ditt inre, som kommer att hjälpa dig i den fortsatta upplevelsen av din värld. Du har fått tag på något som står i kontrast till din ibland kaotiska tillvaro. Något som får dig att inse, att det finns något mer. En outsinlig källa till kunskap, kraft och inspiration, som du sen kan ta med dig tillbaka till världen, att få ta del och njuta av.

Värdet av stillhet och att vända sig inåt är något som betonas och uppmärksammas i alla religioner och har gjort så sedan urminnes tider. Det har inte bara att göra med buddhism eller meditation eller olika böneritualer. Det har att göra med att vi är människor.

Björn ”Natthiko” Lindeblad, ur boken ”Jag kan ha fel – och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”.

P3 Musikdokumentär om John Lennon

Bild: Sveriges Radio

Idag släpptes den – dokumentären om John Lennon som jag arbetat med i fyra månaders tid under min praktik våren 2022 hos Tredje Statsmakten Media AB. Jag har under dessa månader läst flera böcker, lyssnat på timtals av intervjuer, tittat på filmer och plöjt Youtube för att skapa mig en bild av vem han egentligen var.

För mig blev det en tid av en enorm inspiration. Att helt få ägna mig åt att lära känna John och att få ta del av hans livsöden, har berikat mitt eget liv. Han symboliserar för mig, hur livet är en utvecklingsresa och att det är upp till en själv att hantera det som sker. I bästa fall med stöd av andra människor, men det är ändå upp till en själv att göra jobbet.

Precis som fanet Michelle Ryberg säger i dokumentären, så betraktar även jag John som en vän och en förebild som jag kommer att ha med mig under resten av livet. Tänk att en människa som föddes för snart 82 år sedan och dog för snart 42 år sedan, kan vara en inspirationskälla för människor än idag – är inte det fantastiskt?!

Anledningen till det tror jag var hans ärlighet och öppenhet. Han hade inget filter och lät världen få ta del av hans livsresa, på både gott och ont. Från rebelliskhet, frustration och ilska till mod, sårbarhet, och därefter glädje och harmoni.

Han fick dessutom hantera en hel världs förväntningar och åsikter om honom. De flesta av oss ”vanliga” människor, behöver bara hantera förväntningarna och åsikterna från de som är närmast oss – vilket kan vara svårt nog. Jag kan bara föreställa mig den enorma pressen.

I den här dokumentären skildras endast fragment av Johns liv för att få plats i en timmes program. Jag anser dock, att hans liv innehöll så oerhört mycket mer som är intressant att titta på. För världen idag vet fortfarande mycket om magin som uppstod mellan John Lennon och Paul McCartney, och vilken musikskatt den ledde till i The Beatles. Men magin som uppstod mellan John och Yoko Ono – samt vad den ledde till, är också en historia som förtjänar att bli känd för världen.

Du är ett frö

Foto: Oscar Knutsson

Det finns bara en som du. Det har aldrig funnits någon annan som du och det kommer heller aldrig att finnas någon annan som du.

Allt levande som finns i universum börjar i ett litet frö. Växter såsom blommor, träd och grönsaker men också alla slags djur. Och inte att förglömma – även vi människor. Fröet ser ut på olika sätt för olika slags organismer, men alla består de av celler som innehåller en särskild kod för vad organismen kommer att utvecklas till. Det är alltså förutbestämt vad varje organism ska bli och hur den ska se ut.

Ett frö kan alltså aldrig utvecklas till något annat än vad det är ”kodat” till att bli. Prästkragen på bilden, skulle aldrig kunna utvecklas till något annat än en prästkrage. Precis som fröet till en tomat aldrig kan bli något annat än en tomat – dock med dess egna och unika särtecken.

På samma sätt kan fröet som en gång var början på ditt liv, aldrig utvecklas till något annat än till den som är du. Hur du ser ut och den kombination av egenskaper och färdigheter som finns i dig.

Men precis som blomman, trädet eller tomaten behöver näring för att kunna växa och utvecklas till sin fulla prakt och potential, behöver även du det. Fysiska förutsättningar såsom näringsrik mat och rent vatten är viktiga för att få tillräckligt med energi. Andra önskvärda delar är att ha människor omkring dig som låter dig upptäcka dig själv och som hjälper och uppmuntrar dig att se vad du kan ge – både till dig själv och till världen. Som ser och hör dig och som tror på dig, när du lyssnar till vad hjärtat säger dig.

För precis som blomman, trädet eller tomaten bidrar till den stora helheten – blomman med sin skönhet och nektar, trädet som (bland annat) ger liv till en mängd djurarter och tomaten med sin näring och smak – är du menad att utvecklas till din fulla potential och för att bidra med dina gåvor till världen.

Men, även om du inte har fått dessa önskvärda förutsättningar att utvecklas till din fulla potential, så gör det ingenting. För den absolut viktigaste personen för dig i ditt liv, är du själv. Det är bara du som kan ge dig själv möjligheten att upptäcka det som finns inom dig. Och när du väl har gjort det, är det upp till dig att du verkligen tror på dig själv och på det du vill bidra med till världen. För om du själv inte tror på dig, så spelar det ändå ingen roll ifall någon annan gör det.

Bild: Pinterest