”Jag kommer sakna dig”

Orden kommer från min pappa som ligger svårt sjuk i sjukhussängen. Genom mina tårfyllda ögon ser jag en tår rinna nerför hans kind. Medan jag försiktigt torkar den, tittar jag honom djupt i hans bruna fina ögon och säger:
– Du kommer alltid att vara med mig pappa. Jag lägger mig på hans bröst och kramar om honom medan jag gråtandes fortsätter:
– Jag kommer att sakna dig också. Men jag vet att du kommer att finnas med mig. Jag vet det.
– Det är bra Karin, det är bra, viskar han medan han lägger armarna om mig.

Jag kommer för alltid att bära med mig den stunden. En stund av total närvaro och sanning. Två dagar senare somnar han in.

Älskade pappa. Min starka och samtidigt väldigt sårbara och sköra pappa. Trots din ibland hårda fasad, vet jag ju att ditt hjärta var av guld. För oavsett vilken situation som uppstått, så har du ALLTID ställt upp för mig och för alla dina nära och kära. Och när människor, djur eller natur farit illa, har din omtanke visat sig i både handlingar och medkänsla. Du har ju alltid haft nära till tårar – både av glädje och sorg – men kanske än mer sedan du blivit lite till åren.

Jag tror att jag i en annan tid och dimension, valde dig till att bli min pappa i det här livet. Inte bara för att du alltid skulle visa mig ovillkorlig och innerlig kärlek. Utan också för att jag skulle lära mig att förstå, att vi alla gör våra egna livsval utifrån de erfarenheter livet ger oss. Jag vet att du inte alltid har haft det så lätt pappa, och att man ibland faktiskt inte orkar ta tag i det jobbiga. Men jag vill att du ska veta att jag har sett din smärta, även om du har gjort allt du har kunnat för att dölja den.

Jag är ledsen för att jag inte alltid riktigt förstått eller accepterat dina val. För gudarna ska veta att vi har haft våra duster, du och jag. Men lika snabbt som vi har brusat upp, har vi försonats och slutit fred. Ofta i tårar och med en försäkran om att vi ju älskar varandra och bara vill varandra väl. Men idag förstår jag att du alltid har gjort det bästa som du har kunnat, och mer kan jag inte begära.

Din och min relation har varit en av de ärligaste jag har haft. Även om det ibland har varit jobbigt, är jag väldigt tacksam eftersom det har fått mig att inse, att det är så jag vill att alla mina relationer ska vara. Jag har alltid känt mig trygg med att få vara den jag verkligen är tillsammans med dig.

Men tänk att det skulle bli så här pappa. Ett nytt äventyr väntar ju precis runt hörnet för mig och min familj – och du skulle ju vara med på det! Det var min plan! Men du hade uppenbarligen egna äventyrsplaner på gång. Du kände att det var dags nu, att lämna det här jordelivet för att bege dig iväg med din älskade Lena, som väntat på dig. Och det var väl givet att det skulle bli på er 29-åriga bröllopsdag, så att ni verkligen fick något att fira!

Men du är ju aldrig längre bort än att när jag tänker på dig, så vet jag att du finns hos mig. Och när jag behöver din hjälp, vet jag att du kommer se till att jag får den. Så, min kära kära pappa. Vi får låta oss tröstas av vetskapen om att vi är för evigt sammanlänkade genom vår kärlek till varandra. Jag vet det, för jag känner det redan. Och jag vet att du gör det också.

Du får det som du fokuserar på

Foto: Oscar Knutsson

Känns det ibland som att det är ”du mot världen”? Som att det händer saker i ditt liv som du inte önskat och att du har svårt att förstå varför? Och när det väl händer, blir det som att du hamnar i en negativ spiral och den ena negativa händelsen efter den andra inträffar. Det finns liksom inget slut på eländet.

Då är du inte ensam. De allra flesta har befunnit sig här någon gång. Vad som då är viktigt och faktiskt väldigt intressant att förstå, är en universell princip som handlar om energier och förklaras med hjälp av kvantfysik.

Allt är energi

Allt på jorden är energi och har olika frekvensnivåer. Alla fysiska ting består av atomer som är i ständig rörelse och som på så sätt skapar energi. Men vi människor, som är fysiska varelser kan faktiskt påverka vår energinivå. Det förstår vi eftersom vi kan prata om att vi antingen känner oss höga eller låga på energi. När vi möter människor, så märker vi också om det är en person med hög eller låg energi utifrån hur personen pratar och agerar.

Men vad är det då som skapar dessa olika energinivåer? Jo, hur vi mår och känner oss. En människa som är frisk, glad och positiv har ett större energifält runt sig och därmed en högre frekvensnivå, medan den som är sjuk, ledsen eller deprimerad har ett litet energifält och en lägre frekvensnivå.

Det som är viktigt att förstå då, är att det är dina egna tankar och känslor som påverkar energinivån. För det är ju hur du tänker och känner, som påverkar hur du mår. Och det du känner inom dig – det utstrålar du till omvärlden!

Det som är lika dras till varandra

Den här universella principen om energier, kallas för ”Lagen om Attraktion”. Den säger att ”det som är lika dras till vartannat”. Genom dina tankar och känslor, är du en levande magnet. Den här magnetiska kraften sträcker sig nämligen ut i universum och attraherar andra tankar som liknar dina, och för dem till dig. Men viktigt att förstå här, är att det inte är enbart tanken i sig som påverkar, utan också vilken känsla som är kopplad till den.

Hastigheten på attraktionen beror på hur intensiv känslan är för det du tänker och fokuserar på. Ju mer känsla du kopplar till en tanke, desto snabbare kommer du att attrahera människor och situationer i ditt liv, som är i samförstånd med den tanken.

Alltså, oavsett vad du tänker på kopplat till en stark känsla, så bjuder du in det i ditt liv. Du får det som du fokuserar på, oavsett om du vill ha det eller inte. Att klaga och känna negativa känslor över olika saker, gör alltså att du bara får mer och mer av det du klagar över, i ditt liv.

Framgångsfaktorer

Så, när du nu vet att du attraherar allt som händer i ditt liv med dina tankar och känslor, är det viktigt att du börjar använda den kunskapen så att den hjälper dig istället för stjälper dig. Om vi tittar på människor som uppnått framgångar i sina liv, kan man se att de bland annat:

  • tycker om, bryr sig om och vill det bästa för sig själva
  • har en optimistisk tilltro till livet, till sig själva, till andra och till sina egna möjligheter att lyckas
  • drivs av lust och glädje
  • sätter mål att uppnå i livet och fokuserar intensivt på dessa mål
  • upplever att de har kontrollen över och styr sina egna liv – känner ett ansvar

Vissa av dessa människor känner till ”Lagen om attraktion” och har medvetet använt sig av den för att komma dit de vill, men de flesta har omedvetet använt sig av den. Utifrån självkärlek och en strävan efter utveckling och mening har det skett av sig själv.

Ta kontrollen och släpp ”offerkoftan”

För att återgå till inläggets inledning, så känns det ibland som att vi befinner oss i en nedåtgående och negativ spiral. Utmanade saker händer i livet och vi känner oss ledsna och förvirrade – varför händer detta mig? Många fastnar då i motsatta tankar, jämfört med de som når framgångar:

  • Har en offer-mentalitet
  • Tycker inte om, bryr sig inte om eller vill inte det bästa för sig själva
  • Drivs av rädslor (misslyckas, bortstötning, kritik, misstyckande etcetera)
  • Upplever att deras liv kontrolleras av annat/andra
  • Har negativa uppfattningar om både sig själva och världen

Självklart är det naturligt att hamna i lägen där det är lätt att tycka lite synd om sig själv, men desto viktigare att ”ta sig upp därifrån” – fortare än kvickt! För ju längre du befinner dig där, desto mer av det du inte vill ha får du. Du kan inte alltid välja vad som händer i ditt liv, men du kan alltid välja hur du ska hantera det. Hur du ska tänka och känna kring det. Vad finns det för lärdomar? På vilket sätt har du själv bidragit till att hamna i den här situationen?

”Ingenting är viktigare än att jag mår bra!”

Nyckeln till allt detta ligger i att förstå, att när du själv kontinuerligt ser till att må bra – att du tänker och gör sådant som du mår bra av, så aktiverar du den positiva attraktionen. Negativa känslor är alltid en signal till dig att du ”fel-skapar” i ditt liv. Negativa tankar och känslor kan aldrig leda dig till det du vill ha. Kom ihåg, ”du får det du fokuserar på, oavsett om du vill ha det eller inte…”.

Eftersom du skapar allt med dina tankar, som i sin tur ger upphov till känslor, så kan du själv faktiskt välja vad du vill skapa. Det du vill ha, göra eller skapa ska alltid komma från positiva känslor! Säg högt till dig själv:

”Jag är attraheraren av min upplevelse. När jag söker eller tittar efter positiva aspekter och anstränger mig för att hitta tankar som får mig att må bra, befinner jag mig i ett tillstånd av positiv attraktion – och det jag vill ha kommer att komma fortare”.

Se för ditt inre exakt det du önskar och känn den positiva känslan som det ger dig – varje dag, varje dag. Lev dig in i den önskade verkligheten utifrån alla aspekter av ditt liv; kärlek, vänner, familj, hälsa, jobb, studier – ja allt som du önskar. Sen är det bara att invänta resultatet i din fysiska verklighet. Det kommer att gå snabbare än du anar…

Jag avslutar med ett citat från en människa som betraktas som ett geni, som jag tycker sammanfattar hela den här texten.

Bild: Pinterest

Allt du behöver finns inom dig

Foto: Oscar Knutsson

Vi lever i en tid av ett enormt informationsflöde. Via våra smartphones, surfplattor, datorer och tv-apparater mottar våra hjärnor ständigt information som ska bearbetas. I princip all vår vakna tid spenderar vi antingen tillsammans med andra, eller tittandes på en skärm.

Det kan också vara när vi känner oss ledsna, oroliga eller nedstämda. Att vi då antingen söker svar av andra, eller att vi försöker få bort tankarna genom olika former av distraktioner.

Om du tänker efter, när hade du en stund bara för dig själv? MED dig själv? Utan några distraktioner – ingen musik, podcast, serie/film eller sociala medier i öronen eller framför ögonen?

Ju mer information, desto mer stress och oro

Konsekvenserna av att vara ständigt mottaglig för omgivande information, skapar inte bara ett stresspåslag utan gör också att du får mindre och mindre kontakt med dig själv. Med vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig i livet. Även kontakten med det som finns runt omkring dig ”IRL” – i den riktiga världen, blir allt mindre. Du upplever världen genom skärmen och genom din uppmärksamhet gentemot andra där.

Min upplevelse är att vi befinner oss i ett omedvetet race, där vi alla tävlar mot och med varandra. Samtidigt som vi jämför oss med varandra och ”vill ha det där som alla andra verkar ha”, gör ständiga nyhetsnotiser oss ängsliga och vi upplever världen som ond och farlig.

Vi tittar hela tiden utanför oss själva för att se verkligheten. Istället för att lyssna inåt lyssnar vi på andra, för vi tror inte att vi själva kan eller vet.

Världen och du själv behöver glädje, energi och inspiration

Men världen behöver inte ängsliga, stressade och osäkra människor. Lika lite som det är bra för en människa att leva så, lika lite är det bra för ett samhälle. Världen behöver glada och harmoniska människor, som känner en trygghet i sig själva och som vet vad som är viktigt för dem, på riktigt. Som är fulla av inspiration och ser möjligheter istället för hinder. Som ser det goda i världen – för det finns faktiskt!

Och du vet själv bäst. Tro det eller ej, men inom dig har du all kunskap som du behöver. Om vem du är, vad du vill och vad som är viktigt för dig i livet, men också vad du behöver i stunder av stress eller oro.

Tänk dig att du befinner dig på ett stormande hav. Den lilla båten du sitter i, kastas hit och dit mellan höga vågor i ett öronbedövande ljud. Det är skrämmande och du är helt utmattad av att försöka hålla dig ovanför vattenytan. Men om du istället för att vara kvar på båten, får en möjlighet att tryggt dyka ner under vattnet, blir allt med ens lugnt och stilla. Kaos, turbulens och öronbedövande dån förbyts till tystnad.

Du tar dig så pass långt ner i det svala och behagliga vattnet, att när du tittar uppåt ser du ljuset långt ovanför dig vid den stormande vattenytan. Du knäpper händerna bakom huvudet, blundar och liksom lägger dig tillrätta där nere, för att vänta ut stormen.

Världen är inte bara ond

Havet och båten är, som du kanske förstår en symbol för världen du lever i. Ofta upplevs den som kaotisk och skrämmande. Men då är det viktigt att komma ihåg att det är din upplevelse av världen som ter sig så. Ditt sinne har blivit överbelastat med information av ett visst slag, som orsakar stress och oro. Men det finns också annat i världen – sådant som är gott och vackert. Det pågår hela tiden, men det är svårt att få tillgång till och faktiskt se det.

Det är då du dyker ner under vattenytan. Först och främst för att lugna ditt sinne. För att få uppleva ro och stillhet, istället för det kaos som pågår ovanför. När lugnet infinner sig, börjar du kanske se bilder av det som du vill se när stormen är över. Sådant som värmer ditt hjärta och som ger dig glädje och energi. Sådant som också finns i världen, men som du lätt förlorar fokus på. Eller så kanske en tanke plötsligt slår dig, vars innebörd blir väldigt klar och tydlig. Något som du inte alls tänkt på förut.

Kraften i nuet – och av att andas

Det som sker under den symboliska vattenytan, är vad som sker när du ger tid till dig själv, utan några distraktioner. När du bara ”medvetet är” – här och nu. Kanske hemma i sängen eller kanske ute i naturen någonstans. Du fokuserar på din andning och känner hur det känns i kroppen att bara vara här – just nu i den här stunden. Tankarna som ständigt kommer och vill ha din uppmärksamhet, viftar du iväg och fortsätter fokusera på din andning.

Efter ett tag, när du har fått vara i den här stunden och när stormen har lagt sig, kan du börja simma uppåt igen. Du har hämtat kraft från ditt inre, som kommer att hjälpa dig i den fortsatta upplevelsen av din värld. Du har fått tag på något som står i kontrast till din ibland kaotiska tillvaro. Något som får dig att inse, att det finns något mer. En outsinlig källa till kunskap, kraft och inspiration, som du sen kan ta med dig tillbaka till världen, att få ta del och njuta av.

Värdet av stillhet och att vända sig inåt är något som betonas och uppmärksammas i alla religioner och har gjort så sedan urminnes tider. Det har inte bara att göra med buddhism eller meditation eller olika böneritualer. Det har att göra med att vi är människor.

Björn ”Natthiko” Lindeblad, ur boken ”Jag kan ha fel – och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”.

P3 Musikdokumentär om John Lennon

Bild: Sveriges Radio

Idag släpptes den – dokumentären om John Lennon som jag arbetat med i fyra månaders tid under min praktik våren 2022 hos Tredje Statsmakten Media AB. Jag har under dessa månader läst flera böcker, lyssnat på timtals av intervjuer, tittat på filmer och plöjt Youtube för att skapa mig en bild av vem han egentligen var.

För mig blev det en tid av en enorm inspiration. Att helt få ägna mig åt att lära känna John och att få ta del av hans livsöden, har berikat mitt eget liv. Han symboliserar för mig, hur livet är en utvecklingsresa och att det är upp till en själv att hantera det som sker. I bästa fall med stöd av andra människor, men det är ändå upp till en själv att göra jobbet.

Precis som fanet Michelle Ryberg säger i dokumentären, så betraktar även jag John som en vän och en förebild som jag kommer att ha med mig under resten av livet. Tänk att en människa som föddes för snart 82 år sedan och dog för snart 42 år sedan, kan vara en inspirationskälla för människor än idag – är inte det fantastiskt?!

Anledningen till det tror jag var hans ärlighet och öppenhet. Han hade inget filter och lät världen få ta del av hans livsresa, på både gott och ont. Från rebelliskhet, frustration och ilska till mod, sårbarhet, och därefter glädje och harmoni.

Han fick dessutom hantera en hel världs förväntningar och åsikter om honom. De flesta av oss ”vanliga” människor, behöver bara hantera förväntningarna och åsikterna från de som är närmast oss – vilket kan vara svårt nog. Jag kan bara föreställa mig den enorma pressen.

I den här dokumentären skildras endast fragment av Johns liv för att få plats i en timmes program. Jag anser dock, att hans liv innehöll så oerhört mycket mer som är intressant att titta på. För världen idag vet fortfarande mycket om magin som uppstod mellan John Lennon och Paul McCartney, och vilken musikskatt den ledde till i The Beatles. Men magin som uppstod mellan John och Yoko Ono – samt vad den ledde till, är också en historia som förtjänar att bli känd för världen.

Du är ett frö

Foto: Oscar Knutsson

Det finns bara en som du. Det har aldrig funnits någon annan som du och det kommer heller aldrig att finnas någon annan som du.

Allt levande som finns i universum börjar i ett litet frö. Växter såsom blommor, träd och grönsaker men också alla slags djur. Och inte att förglömma – även vi människor. Fröet ser ut på olika sätt för olika slags organismer, men alla består de av celler som innehåller en särskild kod för vad organismen kommer att utvecklas till. Det är alltså förutbestämt vad varje organism ska bli och hur den ska se ut.

Ett frö kan alltså aldrig utvecklas till något annat än vad det är ”kodat” till att bli. Prästkragen på bilden, skulle aldrig kunna utvecklas till något annat än en prästkrage. Precis som fröet till en tomat aldrig kan bli något annat än en tomat – dock med dess egna och unika särtecken.

På samma sätt kan fröet som en gång var början på ditt liv, aldrig utvecklas till något annat än till den som är du. Hur du ser ut och den kombination av egenskaper och färdigheter som finns i dig.

Men precis som blomman, trädet eller tomaten behöver näring för att kunna växa och utvecklas till sin fulla prakt och potential, behöver även du det. Fysiska förutsättningar såsom näringsrik mat och rent vatten är viktiga för att få tillräckligt med energi. Andra önskvärda delar är att ha människor omkring dig som låter dig upptäcka dig själv och som hjälper och uppmuntrar dig att se vad du kan ge – både till dig själv och till världen. Som ser och hör dig och som tror på dig, när du lyssnar till vad hjärtat säger dig.

För precis som blomman, trädet eller tomaten bidrar till den stora helheten – blomman med sin skönhet och nektar, trädet som (bland annat) ger liv till en mängd djurarter och tomaten med sin näring och smak – är du menad att utvecklas till din fulla potential och för att bidra med dina gåvor till världen.

Men, även om du inte har fått dessa önskvärda förutsättningar att utvecklas till din fulla potential, så gör det ingenting. För den absolut viktigaste personen för dig i ditt liv, är du själv. Det är bara du som kan ge dig själv möjligheten att upptäcka det som finns inom dig. Och när du väl har gjort det, är det upp till dig att du verkligen tror på dig själv och på det du vill bidra med till världen. För om du själv inte tror på dig, så spelar det ändå ingen roll ifall någon annan gör det.

Bild: Pinterest